Skolemat utjevner sosialøkonomiske forskjeller!

Published On: 2. februar 2016 / By /

En av de største utfordringene Norge har for tiden er den økede fattigdommen blant barn og unge. På et år så har det økt fra 84.000 til 92.000, skriver NRK på sine nesttsider. Artikkelen viser til forslag om hva du som privatperson kan gjøre for å hjelpe men også hva samfunnet kan og bør stille opp med.

I tillegg kan vi lese at 290.000 barn i Norge har foreldre som har psykiske lidelser eller alkoholmisbruk som gjør at de sliter i hverdagen.

Barneombudet kommer med mange gode forslag men et som ikke er nevnt av henne eller i artikkelen er det faktum at ingen spør seg hva disse barna spiser til vanlig. Får de middag hver dag? Hvordan smøres matpakken? Er den etter standarden myndighetene mener en matpakke skal inneholde av næringsstoffer? Eller er det 2 brødskiver av billigste kneip med litt brunost?

Alle mennesker har en kropp som trenger næring for å funke. Konsentrere seg på skolen, orke fysisk aktivitet, bygge opp immunforsvaret osv. Vi kan spørre oss om hvordan disse barn og unge klarer av hverdagen uten å bli påvirket negativt av dårlig kosthold. Det er jo heller ingen hemmelighet at mangel på næring er årsak til blant annet negativ atferd.

 

Det største argumentet andre land bruker for å innføre et varmt skikkelig måltid i barnehage og skole er at det UTJEVNER SOSIALØKONOMISKE FORSKJELLER!

 

Det argumentet støtter vi på Hundsund skolerestaurant helhjertet! Servering av et varmt måltid med tilhørende salatbuffèet er et fantastisk virkemiddel for å nå de som ikke har det så bra hjemme. Alle barn og unge får et komplett varmt måltid hver dag og orker da skoledagen oppreist!

 

Ja, vi veit at vi tar betalt for skolematen på Hundsund – men MÅLET for hvorfor vi driver med dette er at alle barn og unge skal få et varmt måltid hver dag i skolehverdagen utefra modeller fra Sverige og Finland. Altså over velferden.

 

Først da kan vi «hake» av EN stor utfordring. At ikke alle barn og unge får skikkelig mat hver dag….

 

Liselotte

 

 

Følg oss
Søk