Nye Retningslinjer for skolemåltid – Hvem bryr seg?

Published On: 29. mars 2016 / By /

Når jeg begynte å snakke om skolemåltid – organisert skolemåltid for 12 år siden så lo folk høyt av meg og mine drømmer. Det skjønner jeg nå når jeg ser tilbake på den tiden. Forståelsen for hva maten betyr for konsentrasjon og helsen vår var fraværende. Mat var jo bare noe som man måtte ha for å ikke sulte. Det spilte ingen rolle hva det var. En kalori er jo en kalori, enten det er broccoli eller godisbåter!  – » Vi har jo bare spist brødskiver, så det kan barna våre gjøre også» var et gjengangs- argument.

Når jeg var rundt i landet å holdt foredrag om skolemat, viste jeg Helsedirektoratet sin brosjyre om retningslinjer for skolemåltid. På den tiden var det et A4- ark med bokmål på ene siden og nynorsk på den andre. Det var det. Jeg spurte alltid forsamlingen om de hadde sett den. INGEN -absolutt ingen visste at det fantes noe slikt. Derfor må vi nå håpe at Helsedirektoratet får en skikkelig oppsving med sin informasjonskampanje om viktigheten av at et bra måltid midt på dagen har noe for seg. Men hvor mange foreldre vil lese dette? Myndighetene er avhengig av at ALLE foreldre LESER hva som står der og de må også ha tro på at alle skjønner hva som står der. Det er lettere sagt enn gjort. Når skolene nedprioriterer mat- og helse-faget i skolen setter de selv standarden. At mat er ikke så viktig. Samtidig rydder Hellstrøm opp i hjemmene der det som oftest er barnefamilier som får seg en smekk og et opp-våknende som gjør at hele familiens livsstil snus på hodet. Forhåpentlig så holder det livet ut.

Hva VI vil og ønsker er at det skal bli et organisert varmt skolemåltid som lages av fagfolk. Det sikrer barn og unge at de får den næring de trenger samt at de ofte får smake på «nye» ting samtidig som vi tar være på våre norske mattradisjoner. Det er heller ingen tvil om at varm mat, som lages av profesjonelle, vil inneholde ekstremt mye mer grønnsaker enn du klarer å få til i en matpakke. Hvorfor? Jo  – fordi i alle gryter, supper, sauser m.m. så mikser vi inn masse grønnsaker. Dèt er forebyggende helse det!

Følg oss
Søk