Matomsorgsprisen til Hundsund Skolerestaurant !

Published On: 8. januar 2016 / By /

7 oktober 2015

Det er en stor glede å kunne melde at Hundsund skolerestaurant har vunnet årets gjeveste bransje-pris – Matomsorgsprisen – 2015!

Den ble mottatt i dag på Scandic Fornebu i forbindelse med et seminar som TINE arrangerer hvert år.

Les artikkel fra Horecanytt her eller artikkel fra Kost- og Ernæringsforbundet her

Juryens presentasjon: Matomsorgsprisen 2015

Her, nedenfor er min takketale :-)

Ærede Jury og instillere til denne høyt hengende prisen!

Tusen hjertelig takk!

Dette føles helt utrolig! Og en ting er helt sikkert – Dette hadde ikke vært mulig uten noen helt fantastiske støttende personer og ikke minst gode kokker!

Takk til min tålmodige mann – Tore Bjelke, takk til Bente Tangstad-Juul og hennes mann Sam – Takk til vår kulinariske kjøkkensjef Tom Christian Engeli og kokk Kim Andreassen.

Uten velvillige leverandører hadde vi heller aldri klart å få til skolerestauranten. Stort takk til dere!

Og Bærum Kommune ved da Fornebuorganisasjonen som har latt oss holde på…

Jeg vil også passe på at takke de rektorer og lærere på skolen – både nåværende og føre dette – for all støtte og positivitet til skolematen …– De ca 1400 elevene og  ca 1000 barnehagebarna som har spist og spiser hos oss samt deres foreldre….TUSEN TAKK !

Mitt første møte med norsk matkultur skjedde på en veikro i Mysen 1985. Det lå vafler med en klatt hvitt på og syltetøy sto i en skål ved siden av…. Jeg husker jeg tenkte at det vil være godt nå i tillegg til en kopp kaffe…Yes!

Jeg tok en bit av vaflen med det hvite på og smaksløkene mine gikk helt i opprør! Tok tak i kaffe koppen og tok en stor slurk… himmel og hav – det var brunt vatten!!

Jeg trodde jeg spiste vaffel med vispet kremfløte – men det var jo rømme, og kaffe, som jeg som smålänning var vant til var skikkelig svart, smakte bare vann…..

Sånn kan det gå når man kommer borti noe helt nytt…..

 

Når jeg begynte å snakke om varm mat i skolen så skjønte jeg at det ville være kontroversielt. Ikke bare gikk jeg løs på den hellige matpakken men attpåtil er jeg svensk…..

I et møte med opplysningskontoret for melk når jeg søkte støtte i forbindelse med oppstart av skolematens venner fikk jeg til svar:

I NORGE DRIKKER VI IKKE MELK TIL VARM MAT!

Men skam den som gir seg… Jeg var heldig som både hadde og har fantastiske nytenkende mennesker rundt meg som så fordelene med å servere varm mat i skolen. Uten Snarøya Kvinne- og familielag hadde vi aldri hatt Hundsund Skolerestaurant.

 

Mat og måltider er sentrale i våre liv, så som nytelse, kilde til glede, møtested og kulturell bærer. Matvanene har også stor betydning for helsen, og det gjelder både barn og voksne.

Bra mat og fysisk aktivitet gjør at barna får det lettere å leke og lære. Barnehagen og skolen har en unik mulighet til og naturlig fremme en helsebringende livsstil med gode matvaner til våre barn, på en positiv måte.

Hjem og familie har det grunnleggende ansvaret, men fordi de fleste barna spiser mange av sine måltider utenfor hjemmet, vil andre voksne også påvirke barnas matvaner.

Temaet her på Seminaret i dag er de eldres matomsorg …

Det er et opprør på gang….. Forbrukerrådet, Kost- og ernæringsforbundet og 20 organisasjoner har gått sammen om et opprop for god matomsorg for de eldre i Norge. Det er kjempebra!

Men jeg vil her passe på at det reflekteres over følgende punkter i oppropet som kan relateres og ikke minst INKLUDERE barn og unge:

 

 • Riktig ernæring er avgjørende for god helse, for å helbrede og forebygge sykdom og for å opprettholde god funksjonsevne
 • Dette gjelder i aller høyeste grad også barn og unge. Det er i ung alder vi forebygger en bedret og god helse når de blir eldre…. Og mye er gjennom maten..

 

 • God matomsorg handler også om at maten er fristende og velsmakende, og har gode rammer for måltidene tilpasset den enkelte.
 • På de fleste skoler i dag har elevene med seg matpakke, gjerne noen brødskiver som har ligget i en sekk i mange timer før den spises…På ungdomsskolene går gjerne matpakken i søpla og nærbutikken tjener gode penger på brus, boller og annen næringsfattig mat og den fortæres gjerne på gulvet på skolen…

 

 • En verdig matomsorg skal gi våre eldre opplevelse av matglede og trivsel..
 • Jeg mener at En verdig matomsorg, altså et skikkelig skolemåltid, til våre barn og unge vil gi dem en læring av matglede og trivsel som en naturlig del i deres fremtidige liv!

 

 • Eldre og syke som mottar pleie- og omsorgstjenester har rett til et mat- og måltidstilbud som fremmer trivsel og livskvalitet.

 

 • Politikere i Sverige og Finland er klare på at: vi krever at barn og unge skal gå på skolen. Det er obligatorisk. Da må vi se til at barn og unge får den næring som kreves for å orke å lære og konsentrere seg på skolen!

 

Og så kan vi fortsette nedover punktene…..

 

Innføring av skolemåltid i Norge vil påvirke hele samfunnet, men for en positiv påvirkning!

 

 • For Næringslivet vil det innebære flere arbeidsplasser og især på bygdene
 • For landbruket vil kortreist og økologisk mat komme mer frem og ikke minst den lokale matkulturen. Å lage mat fra bunnen samt øke interessen for «mat fra jord til bord» Det er utvilsomt at man klarer å spise MER av det myndighetene ØNSKER at barn og unge skal spise så som fisk og grønnsaker når man lager et VARMT måltid. Det vet alle her i salen.
 • For helsen vil innføring av skolemåltid ha stor betydning for å forebygge kostrelaterte livsstilsykdommer. Forebyggende helse ER lønnsomt!
 • På skolen vil elevene orke mer og dermed lære mer med økt konsentrasjon, i tillegg til et sosialt hyggelig avbrekk midt på dagen der man sitter ned og spiser sivilisert med kniv og gaffel! Skolemat er det største argumentet for utjevning av sosialøkonomiske forskjeller i andre land!
 • Kokkeyrket kan utvilsomt bli meget populært da man arbeider på dagtid med og for barn og unge!

Utfordringen politisk er dessverre slik at alle departementene som berøres av innføring av skolemåltid ikke snakker sammen – så her har vi fortsatt en jobb og gjøre!

Det gledelige er at fler og fler organisasjoner med Norges Kvinne- og familieforbund og Skolematens Venner i spissen fronter fordelene ved innføring av organisert skolemat i Norge, og kommentarene er nå mye mer positive enn for 10 år siden.

Hundsund Skolerestaurant er et eksemplets makt. Vi ville vise at dette går. Prisen skal brukes til en skolematnyttig reise for Hundsund sin personale…

 

Tenk annerledes og verden blir annerledes

Det er ikke spørsmål om å forandre det som er

Det gjelder å skape det som ikke er

 

Og forresten —- BÅDE BARNEHAGEBARNA OG SKOLEELEVENE DRIKKER MELK TIL MATEN!

 

 

TUSEN TAKK !!

Følg oss
Søk